ЗЛОЧИННI ОБОРУДКИ ТОВ "ХАРКІВНЕРУДПРОМ"

psovolk avatar   
psovolk

Державна політика у сферах національної безпеки і оборони спрямована на захист: людини і громадянина - їхніх життя і гідності, конституційних прав і свобод, безпечних умов життєдіяльності; суспільства - його демократичних цінностей, добробуту та умов для сталого розвитку; держави - її конституційного ладу, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності; території, навколишнього природного середовища - від надзвичайних ситуацій. Цивільний контроль здійснюється за принципами верховенства права, законності, підзвітності, прозорості, ефективності та результативності. Предметом цивільного контролю, у тому числі є: зміст і стан реалізації стратегій, доктрин, концепцій, державних програм та планів у сферах національної безпеки і оборони. 

Заходами демократичного цивільного контролю встановлено: ТОВ "ХАРКІВНЕРУДПРОМ" код ЕДРПОУ 41184204, займається незаконним видобутком піску та його вивезенням з Сороківського родовища Харківського району Харківської області. Так маючи дозвіл на видобування, зазначене товариство порушило межі відведені в дозволі і проводить видобуток за межами координат дозволу, що підпадає під санкції ст. 240КК України. Під час видобутку піску ТОВ "ХАРКІВНЕРУДПРОМ" систематично порушує інші норми, які регулюють порядок видобутку піску, здійснює незаконний продаж чорнозему та глини.

Заходами демократичного цивільного контролю шляхом виїзду на місце та опитування місцевих мешканців встановлено, що мешканці с. Сороківка Харківського району Харківської області, потерпають від систематичних протиправних дій з боку ТОВ "ХАРКІВНЕРУДПРОМ", яке займається видобутком піску та його вивезенням з Сороківського родовища великоваговими автомобілями дорогою місцевого значення, яка проходить через селище Сороківка.

Встановлено, що приблизно з 2019 року у Лавровій балці у селищі Сороківка, за кількасот метрів від житлової забудови, розпочав роботу кар'єр з видобутку піску, що належить ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ». Так транспортування видобутого піску у Лавровій балці у с. Сороківка Харківського району Харківської області з червня 2019 року всупереч вимог чинного законодавства України, а саме: п.22.5 Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою КМУ N1306 від 10.10.2001 р., здійснюється великовантажними автомобілями (40 т) дорогами загального користування місцевого значення (ширина яких на окремих ділянках становить 4.5 м.) і мостами, вантажопідйомність яких не перевищує 10 т. Рух зазначеного великовантажного автомобільного транспорту призводить до інтенсивного руйнування дорожнього покриття. 3гадані вище порушення, призводять до повного руйнування дороги у селі, наслідком чого стане виникнення умов, які призведуть до можливості заподіяння шкоди життю та здоров’ю людей. 3 метою захисту своїх законних прав та інтересів мешканці сіл, що входять до Вільхівської сільської Ради, були змушені самоорганізуватися та самостійно вирішувати нагальні питання своєї життєдіяльності та запобігання виникненню екологічної катастрофи. 

Шляхом опитування місцевих мешканців зі складу ініціативної групи, встановлено, що неодноразові звернення та клопотання до представників ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ» не перевантажувати транспорт та створити інший шлях вивезення сировини, у об’їзд житлової забудови, ігноруються. Так наявність дозволу на користування надрами з метою видобування піску передбачає наявність схеми організації дорожнього руху, яка б забезпечила вивезення піску з родовища великоваговими автомобілями поза межами населених пунктів із дотриманням вимог чинного законодавства України. З метою обходу норм чинного законодавства ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ» протиправно отримало погодження на розташування та функціонування кар'єру, чим порушено норми відстані кар'єру від жилих забудов. Під час видачи дозволу не було передбачено порядку транспортування (вивезення) видобутого піску у такий спосіб, щоб не порушувати законні права та інтереси мешканців села, вимоги чинного законодавства. Таким чином під час видачи дозволу не було забезпечено організацію дорожнього руху великовагового транспорту поза межами населеного пункту с. Сороківка, через що було поставлено під загрозу життя та здоров'я жителів громади. 

Заходами демократичного цивільного контролю встановлено, що кар'єр, який належить ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ» працює постійно, пісок з кар'єра вивозиться систематично з безперервним трафіком. Корисні копалини належать до непоновлюваних природних ресурсів, геологічна швидкість утворення або акумуляції яких є значно меншою, ніж швидкість їх споживання людиною.

Щодо екологічних наслідків незаконного видобутку піску з порушенням норм видобутку та системним порушенням порядку транспортування, встановлено, що над прилеглими до видобутку піску населеними пунктами постійно утворюються пилові хмари, які унеможливлюють нормальне дихання мешканців населеного пункту у тому числі дітей. Склад піску має у своєму складі важкі компоненти, вдихання яких призводять до хронічних не виліковних захворювань органів дихання та раку легень. Так наслідками зазначених вище порушень є: постійний шум, який перевищує допустимі норми, забруднення прилеглої території будівельним сміттям, тріщини у фундаменті та стінах прилеглих домогосподарств.

Мешканці села, є активними учасниками дій, спрямованих на запобігання та недопущення протиправних дій з боку ТОВ «ХАРКІIВНЕРУДПРОМ». Наслідкам вжиття заходів громадського реагування в рамках самоорганізації населення стали погрози та залякування. Встановлено, що люди об’єктивно побоюються за своє здоров'я і життя, оскільки останнім часом почали отримувати погрози фізичної розправи з боку керівництва ТОВ «ХАРКІIВНЕРУДПРОМ». З метою залякування місцевих мешканців, представниками товариства вже були здійснені реальні злочині дії проти майна (було пошкоджено авто мешканців). З метою заподіянню шкоди здоров’ю та життю активістів були використані боєприпаси, а саме: у двір мешканців зі складу ініціативної групи, були кинуті бойові гранати. Місцеві мешканці були неодноразово піддані побиттю з боку найманців ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ». Про волаючи порушення прав місцевих мешканців, норм чинного законодавства України, систематичне свавілля бандитів, що входять до орбіти ТОВ «ХАРКІВНЕРУДПРОМ», діями яких керують власники кар’єру, місцеві ЗМI робили випуски передач, збирали та оприлюднювали відео матеріали, однак ніяких заходів реагування, за висвітленими у ЗМІ фактами, місцевими правоохоронцями не було вжито! 

Окремо заходами демократичного цивільного контролю встановлено, що в Харківській області працює незаконний кар'єр, розташований за адресою: с. Безлюдівка, вул. Молокіна, (49.884090457123555, 36.256315282778374), з якого без жодних документів видобувається пісок, про цей факт відомо правоохоронним органам Харківської області, однак ніяких дій щодо припинення протиправної діяльності правоохоронцями не проводиться!

 

Комментариев нет